Kiethevez

Generell information om bandet | Svenska


Electro-popbandet Kiethevez från Göteborg bildades 1991 och består av Jesper Palmqvist (sång), Per-Henrik Petersson, Jörgen Falmer och Tomas Amneskog. Influeser kommer från band som Ultravox, U2, The Cure, A-ha, New Order, Depeche Mode men också från helt andra genres. Musiken kan beskrivas som melankolisk pop med ett seriöst budskap, men alltid med melodier som etsar sig fast. Under åren har Kiethevez utvecklats, från att vara ett mer eller mindre synthbaserat band till att mer likna en hybrid mellan synthpop och rock/pop.

Det första albumet ”Three Empty Words” släptes 1994 och blev bandets genombrott i Sverige inom alternativscenen. Den andra singeln från albumet ”Anything Higher” spelades flitigt på radio – och videon snurrade på Z-TV en hel del. Efter en del turnérande i Sverige arbetade Kiethevez med filmmusiken till långfilmen Öden. Intresset för bandet började nu ta fart även utomlands, som i Tyskland, Brasilien, Spanien och USA.

Det amerikanska skivbolaget ”A Different Drum” släppte en amerikansk version av ”Three Empty Words” i februari 1997 samtidigt som arbetet med det nya albumet pågick hemma i Sverige. I oktober 1997 släpptes förstasingeln ”Can’t See This”, och strax därefter bandets andra album, ”Opium”. Intresset i USA började växa och även ”Opium” släpptes på licens i slutet av 1997.

1998 valdes ”Opium” till årets tredje bästa album på SAMA (Swedish Alternative Music Awards) och i september samma år släpptes singeln ”Erina” som spelades en hel del på radio i Europa. Samma månad släpptes ”One Roman Choir” som singel för den amerikanska marknaden och blev en underground-hit som spelades flitigt på både radio och på dansgolven.

Efter en del spelningar i Sverige begav sig bandet till New York för två spelningar som blev mycket framgångsrika. Efter hemkomsten spelade Kiethevez tillsammans med Yvonne på Kåren i Göteborg och de arbetade vidare med ett nytt album. Efter en tid beslutade dock bandets medlemmar att ta en paus då de nya låtarna inte kändes tillräckligt bra, det var något som saknades. Några i bandet arbetade med filmmusik och med andra projekt under en tid.

I Augusti 2001 övertalades Kiethevez att spela på ”Göteborgs-Kalaset”, och efter ett framgångsrikt framträdande beslutade sig bandet för att börja arbeta tillsammans igen. Från 2002 och ett par år framåt komponerades ett trettiotal nya låtar, nu hade Kiethevez hittat ett mer utvecklat sound. Tidigt 2005 valdes tretton låtar ut för att färdigställas i studio. Svårigheter i att hitta rätt känsla i produktionen försenade studioarbetet.

I slutet av 2006 började det nya materialet att mixas, men arbetet fick läggas på is några månader då soundet inte känndes helt rätt. Mixningssessionerna upptogs igen under våren 2007 och pågick fram till årsskiftet innan alla bitar hade fallit på plats. I mars 2008 skrev Kiethevez kontrakt med det amerikanska independent-bolaget ”A different drum” för lansering av det nya albumet ”Non-binary”.

”Non-binary” är ett genomarbetat elva spårs album som kan beskrivas som mer organiskt, ärligt och homogent jämfört med de tidigare skivsläppen. Elva riktigt bra låtar som präglas av de melankoliska melodierna och de brillianta harmonierna som är typiska för Kiethevez. Albumet representerar ett uppdaterat, elektro-akoustiskt och mer moget sound där låtarna skall tolkas som en helhet, ett sammanhang med ett gemensamt budskap.


DISCOGRAFI
1993 ”Replenish My Mind” – CDM
1994 “Three Empty Words” – CD Album
1995 ”Anything Higher/Nothing I Can Do” – CDM
1995 “Destinies” – CDM
1997 ”Three Empty Words US Version” - CD Album (US)
1997 “År som blad” – CDS
1997 ”Can’t See This” – CDM
1997 “Opium” – CD Album
1998 ”One Roman Choir” – CDM (US)
1998 “Erina” – CDM
2008 “Non-binary” – CD Album


<< Tillbaka